Na de scheiding verhuizen naar de andere kant van het land?

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Als ouders gaan scheiden, is het gebruikelijk dat er woningen bij elkaar in de buurt worden gezocht zodat kinderen eenvoudig beide ouders kunnen bezoeken. Maar soms gebeurt het dan een van de ouders verder weg wil gaan wonen, soms zelfs aan de andere kant van het land.

Bel ons: 030 - 3078732

Als ouders gaan scheiden, is het gebruikelijk dat er woningen bij elkaar in de buurt worden gezocht zodat kinderen eenvoudig beide ouders kunnen bezoeken. Maar soms gebeurt het dan een van de ouders verder weg wil gaan wonen, soms zelfs aan de andere kant van het land. Dat gebeurt in het verhaal van Anja, Rob en hun zoon Quinn. Het is moeder Anja die voor een nieuwe man in haar leven wil verhuizen naar een klein dorpje op 2 uur rijden van de huidige woonplaats. Kan en mag dat zomaar?

Hoe het verhaal van Rob en Anja begint

Het is 2014 als Rob en Anja elkaar in een kroeg ontmoeten. Het is liefde op het eerste gezicht. Ze zijn dolverliefd en al snel wordt hun geluk bezegeld met de komst van zoon Quinn. Anja en Rob hebben beiden het gezag over hun zoon en alles gaat voorspoedig, totdat Anja na een aantal jaar besluit dat ze niet meer gelukkig is en van Rob wil scheiden. 

Anja wil verhuizen voor haar nieuwe vriend

De relatie tussen Anja en Rob is in het begin nog goed, ze hebben veel contact met elkaar en gaan zelfs samen op vakantie zodat ze hun zoon het echte gezinsleven kunnen laten ervaren. Alles verandert als er een nieuwe man in het leven van Anja komt. Deze man woont in een klein dorpje aan de andere kant van het land, op een paar uur rijden van de huidige woonplaats Amsterdam. Met de nieuwe man wil Anja verder en dus besluit ze na enige tijd dat zij en Quinn gaan verhuizen naar de woonplaats van haar nieuwe vriend.

Anja heeft alles al geregeld, Rob hoeft alleen nog te tekenen

Moeder Anja heeft alles al geregeld voor de verhuizing van haar en haar kind, zelfs een nieuwe school. Rob hoeft alleen maar zijn handtekening te zetten en akkoord te geven. Als Rob dat niet doet, besluit Anja naar de rechter te stappen. Zij vraagt de rechter om in plaats van Rob toestemming te geven voor de verhuizing en de inschrijving bij de school: vervangende toestemming

Vervangende toestemming regelen na echtscheiding

Op dat moment meldt Rob zich bij onze praktijk. Hij is erg verdrietig over het besluit van Anja en wil geen toestemming geven voor de verhuizing. Voor hem betekent de verhuizing dat hij Quinn veel minder zal zien. Quinn kan straks alleen nog in de weekenden komen en juist dan werkt Rob in zijn horecazaak in Amsterdam. Voor Rob is het belangrijk dat hij Quinn doordeweeks kan blijven zien.

Daar komt bij dat Rob geen auto heeft, hij woont en werkt in het centrum van Amsterdam. Een auto is dan niet alleen onpraktisch, het is duur en ook niet nodig. Als zijn zoon in een klein dorpje een paar honderd kilometer verderop gaat wonen, waar geen trein of ander OV komt, dan staat Rob voor een groot probleem. 

Een verrassing in de rechtbank

Het is tijd voor Anja en Rob om elkaar in de rechtbank te ontmoeten, daar zal een beslissing over de woonplaats van Quinn genomen gaan worden. Op dat moment blijkt dat Anja ruim zes maanden zwanger is van haar nieuwe vriend. Voor haar een extra reden dat Quinn mee moet verhuizen, op die manier kan hij namelijk opgroeien met zijn halfzusje of halfbroertje. Rob vreest dat de nieuwe zwangerschap in het voordeel van Anja zal zijn. 

De rechter luistert naar de vader

Ook Rob mag zijn verhaal doen in de rechtbank. Hij vindt het belangrijk dat Quinn in Amsterdam kan blijven, daar heeft Quinn zijn familie, vriendjes, zijn school en zijn sport. Het is de plek waar Quinn opgegroeid is. Rob geeft aan minder te willen werken in zijn horecazaak als dat nodig is om Quinn te blijven zien. Maar de verhuizing, daar kan Rob niet mee akkoord gaan. Zeker niet als Anja aangeeft dat zij de komende maanden Quinn niet op en neer naar Amsterdam kan brengen in verband met de bevalling en de kraamperiode van haar tweede kind. Voor Rob betekent dit dat hij zoon enige tijd niet kan zien of telkens vervoer moet regelen om zijn zoon elk weekend te halen en te brengen. 

Wat besluit de rechter?

De rechter vraagt Rob en Anja om eerst nog een poging te wagen om er samen uit te komen. De rechtszaak wordt tijdelijk geschorst zodat vader en moeder, met hun advocaten, op de gang kunnen kijken of er toch een oplossing is. Helaas komen ook nu vader en moeder er niet uit: ze staan lijnrecht tegenover elkaar en vinden beiden dat ze in het belang van Quinn handelen. 

Rob en Anja melden de rechter dat zij geen beslissing kunnen nemen waar beide partijen het mee eens zijn. Het is nu aan de rechter om een oordeel te vellen, vier weken later volgt de uitspraak. 

Een verrassend oordeel

De rechter oordeelt dat Anja geen vervangende toestemming krijgt om met haar zoon Quinn te verhuizen. Een beslissing die vrij onverwacht is. Ook besluit de rechter dat Quinn bij zijn vader in Amsterdam gaat wonen en dat de moeder een omgangsregeling krijgt in het weekend. Quinn kan dus in de weekenden bij zijn moeder zijn, maar het halen en brengen van Quinn is dan wel een taak van Anja of haar nieuwe partner en niet de verantwoordelijkheid van Rob.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.

[wprevpro_usetemplate tid=”7″]

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.