De complexiteit van eenhoofdig gezag in internationaal familierecht

De complexiteit van eenhoofdig gezag in internationaal familierecht

Binnen het domein van het internationaal familierecht stuiten we vaak op complexe vraagstukken. Deze casestudy van Simmelink Advocaten belicht een dergelijke situatie en laat zien hoe wij te werk gaan.

Hoofdpunten

Voor het internationaal familierecht hebben we vaak te maken twee situaties:

Achtergrond

Claudia, afkomstig uit Italië, en de Canadese Ryan vonden liefde tijdens hun studententijd. Na vele avonturen kozen ze ervoor om zich in Claudia’s geboorteland te vestigen. Daar verwelkomden ze hun dochter Luca.

De Uitdaging

Hoewel Claudia en Ryan aanvankelijk gezamenlijke afspraken maakten over Luca’s gezag, veranderden de zaken toen Claudia besloot te scheiden. Ze verhuisde met Luca naar Nederland voor een nieuwe baan. Claudia ondervond snel de complexiteit van eenhoofdig gezag in een internationale context. Ryan’s afstandelijkheid bemoeilijkte belangrijke beslissingen, zoals het vernieuwen van Luca’s paspoort.

Onze hulp en interventie in internationaal familierecht

Toen de Italiaanse rechtbank Claudia niet kon helpen vanwege juridische beperkingen, wendde ze zich tot ons. Wij analyseerden de nuances van internationaal gezag en concludeerden dat de Nederlandse rechter in dit geval bevoegd was. We vertegenwoordigden Claudia voor de Nederlandse rechtbank, pleitten voor vervangende toestemming om Luca’s paspoort te vernieuwen.

De Uitspraak

De Nederlandse rechter besliste in Claudia’s voordeel. Slechts vier weken na de zitting kreeg Claudia toestemming om Luca’s Italiaanse paspoort te vernieuwen. Een overwinning die ze vierden met een bezoek aan hun familie in Italië.

Reflectie

Ondanks het positieve resultaat, blijft de afwezigheid van Ryan voelbaar. Claudia hoopt dat hij op een dag weer deel uitmaakt van Luca’s leven. Tegelijkertijd bouwt ze een nieuw leven op met haar Nederlandse partner Ruud. Claudia overweegt nu om eenhoofdig gezag voor Luca aan te vragen, zodat ze belangrijke beslissingen zonder hindernissen kan nemen.

Uw situatie, onze Expertise

Elk familierechtelijk vraagstuk heeft zijn eigen unieke uitdagingen, vooral als het gaat om internationale kwesties. Als u zich in een vergelijkbare situatie bevindt als Claudia, of als u geconfronteerd wordt met andere complexe kwesties in internationaal familierecht, staan wij klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk consult en laat onze expertise voor u werken.

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.

Bezoek de biografiepagina van

voor het CV.

Index