Kinderalimentatie berekenen bij inkomensstijging van ex-partner

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Wanneer er sprake is van een verandering in het inkomen van een ex-partner, kan dit gevolgen hebben voor de kinderalimentatie. Bij Simmelink Advocaten zijn we gespecialiseerd in het maken van deze berekeningen. In dit artikel leggen we aan de hand van een voorbeeldsituatie uit hoe we te werk gaan.

Wanneer het inkomen van een ex-partner verandert, kan dit invloed hebben op de kinderalimentatie. Bij Simmelink Advocaten zijn we gespecialiseerd in het opstellen van deze berekeningen. In dit artikel leggen we uit hoe we te werk gaan aan de hand van een casus uit onze praktijk.

De situatie

Een alleenstaande moeder met een 7-jarige dochter staat voor een nieuwe uitdaging. Sinds de scheiding draagt de vader maandelijks € 50,- bij aan kinderalimentatie. Dit bedrag is gebaseerd op zijn toenmalige inkomsten uit een uitkering. Nu heeft hij echter een beter betaalde baan in de verkoop, waardoor zijn financiële situatie is veranderd. Tegelijkertijd wil hun dochter graag op paardrijles, wat extra kosten met zich meebrengt.

De expertise van Simmelink Advocaten bij kinderalimentatie

De moeder neemt contact met ons op om te begrijpen hoe de verhoogde inkomsten van de vader de kinderalimentatie kunnen beïnvloeden. We beginnen met het verzamelen van financiële informatie van beide ouders, zijnde in ieder geval de laatste jaaropgaaf en drie recente loon- of uitkeringsstroken. Vervolgens maken we een berekening, waarbij we rekening houden met de behoeften van het kind, gebaseerd op het inkomen van de ouders ten tijde van het eindigen van de relatie / huwelijk / geregistreerd partnerschap en de huidige inkomens van beide ouders.

Uit onze berekening blijkt dat een eerlijke maandelijkse bijdrage, gezien de verhoogde inkomsten van de vader, € 195,- zou moeten zijn. Wanneer de vader niet vrijwillig instemt met een verhoging van de kinderalimentatie, is de volgende stap dat we voor de moeder aan de rechtbank vragen om het berekende bedrag van € 195,- vast te stellen in een uitspraak. De vader kan hierop reageren met een verweerschrift via zijn advocaat. Uiteindelijk bepaalt de rechter de hoogte van de bijdrage van de kinderalimentatie in een uitspraak.

De ex wil de kinderalimentatie niet betalen

Helaas gebeurt het soms dat betalingen niet verlopen zoals afgesproken, zelfs na een gerechtelijke uitspraak. In dit geval betaalde de vader slechts EUR 100,-. Als gespecialiseerd kantoor kunnen wij de moeder adviseren over de stappen die ze kan ondernemen, zoals het inschakelen van het LBIO.

Wat kunt u doen als uw partner een aanmerkelijke inkomenstijging heeft?

Als uw ex-partner een aanmerkelijke inkomensstijging heeft of wanneer de financiële behoeften van uw kind veranderen, kunt u overwegen om de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen:

 • Probeer er eerst samen uit te komen
  Begin met een open gesprek met uw ex-partner. Probeer eerst na te gaan of u de kwestie onderlig kunt oplossen. Wij kunnen ook bemiddelen door bijvoorbeeld voor jullie samen een berekening op te maken.
 • Zoek professioneel advies
  Als directe communicatie faalt of als u twijfelt over uw rechten, zoek dan professioneel advies.
 • Kies voor specialisatie
  Bij Simmelink Advocaten zijn we gespecialiseerd in berekeningen voor kinder- en partneralimentatie.
 • Herberekening van de kinderalimentatie
  Laat de alimentatie opnieuw berekenen op basis van de huidige omstandigheden.
 • Juridische ondersteuning
  Indien nodig, staan we klaar om u juridisch te ondersteunen en uw belangen te behartigen. Wij kunnen optreden als advocaat voor u alleen of voor u beiden.
 • Stel de belangen van uw kind voorop
  Vergeet niet dat het welzijn van uw kind voorop staat. Zorg ervoor dat aan hun behoeften wordt voldaan.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de nodige ondersteuning te krijgen. Wij staan voor u klaar om de hoogte van de kinderalimentatie te bespreken en/of te berekenen.

Waarom kiest u voor Simmelink Advocaten?

“Het beste van 2 werelden: persoonlijke betrokkenheid van een klein kantoor en de professionaliteit en expertise van een groot kantoor.”

Persoonlijke betrokkenheid

Wij zijn persoonlijk betrokken bij uw zaak en begeleiden u van begin tot eind. Voor ons is toegankelijkheid essentieel: u kunt ons altijd bellen of e-mailen bij vragen. We staan altijd voor u klaar.

Expertise en actuele informatie

Als experts in ons vakgebied volgen we actief alle recente ontwikkelingen en uitspraken. Hierdoor kunnen we u altijd voorzien van nauwkeurige, actuele informatie en persoonlijk advies op maat.

Resultaatgerichte aanpak

We treden vastberaden en proactief op in uw belang. Onze benadering garandeert dat we elke juridische uitdaging voor u aangaan en altijd de best mogelijke oplossing bereiken.

Transparantie en communicatie

Wij geloven in het belang van heldere communicatie en transparantie in al onze interacties. We houden u proactief op de hoogte van de voortgang van uw zaak en alle bijbehorende kosten, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundighied, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.

Gerelateerde artikelen

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen, of verdiepen in zaken waarmee we onze cliënten hebben bijgestaan? Wij delen actueel nieuws en praktijkvoorbeelden in de vorm van blogs en verhalen uit de praktijk.

Lees meer blog artikelen

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.

Bezoek de biografiepagina van

Carla Simmelink

voor het CV.