Internationale scheiding en gezag met onbereikbare partner: vanuit Nederland met Italiaanse moeder en Canadese vader

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Een scheiding waarbij een buitenlandse partner betrokken is, kan al flink complex zijn. Nog complexer wordt het als er kinderen bij betrokken zijn. Zeker als de ouders in een ander land wonen dan het land waarvan de kind de nationaliteit heeft. In welk land is de rechter bevoegd als het allemaal niet meer loopt zoals gehoopt?

Een scheiding waarbij een buitenlandse partner betrokken is, kan al flink complex zijn. Nog complexer wordt het als er kinderen bij betrokken zijn. Zeker als de ouders in een ander land wonen dan het land waarvan het kind de nationaliteit heeft. In welk land is de rechter bevoegd als het allemaal niet meer loopt zoals gehoopt?

Tijdens haar studententijd wordt de Italiaanse Claudia verliefd op de Canadese Ryan. Na enige omzwervingen over de wereld besluiten ze zich in het geboorteland van Claudia te settelen: Italië. Na een aantal jaar huwelijk wordt hun geluk bezegeld met de geboorte van dochter Luca, zij wordt geboren in Italië.

Hulp bij de internationale echtscheiding in Nederland

De relatie van Claudia en Ryan is niet bestand tegen alles wat ze op hun pad tegenkomen en dus besluit Claudia na een aantal jaar dat er geen andere oplossing is dan van de Canadese Ryan te scheiden.

Het maken van afspraken over de omgang met Luca verloopt gelukkig vlot. Luca blijft bij Claudia. Ook wordt afgesproken dat Claudia met Luca vrij mag reizen. Wel wil Ryan het gezag over zijn dochter behouden. Dit betekent dat zowel Claudia als Ryan zeggenschap hebben over de zorg voor Luca.

Claudia verhuist met Luca naar Nederland

Als Claudia een baan krijgt aangeboden in Nederland, besluit ze met haar dochter naar Nederland te verhuizen. Ze doet er alles aan om het contact met Ryan goed te houden, juist voor dochter Luca, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ryan wil niet meer meewerken, hij wil vooral dat Claudia en hij weer bij elkaar komen. Als dat geen optie blijkt, krijgt Claudia geen contact meer met haar partner Ryan. Ook op berichten van zijn dochter reageert hij niet meer. 

Vader Ryan is onbereikbaar

Na een aantal jaar in Nederland te hebben gewoond, is het contact met “Canada” doodgebloed: Ryan reageert niet meer op pogingen van Claudia om contact te krijgen. Omdat ze nog wel gezamenlijk het gezag hebben over hun dochter, betekent dit dat Claudia in de praktijk tegen lastige situaties aanloopt.

Geen nieuw paspoort aanvragen voor dochter

De situatie wordt echt nijpend op het moment dat het Italiaanse paspoort van Luca verloopt. Met een Italiaanse advocaat probeert Claudia een nieuw paspoort aan te vragen maar de Italiaanse rechter verklaart zich onbevoegd. Op basis van de Europese wetgeving Brussel II Bis mag de Italiaanse rechter geen vervangende toestemming geven. Claudia is ten einde raad en klopt op dat moment aan bij ons kantoor. 

Brussel II Bis is een verordening van de Europese Unie. In deze verordening is bepaald welke rechter internationale rechterlijke bevoegdheid heeft in zaken die betrekking hebben op het huwelijk en ouderlijke verantwoordelijkheid. 
Brussel II Bis is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie met uitzondering van Denemarken.

Welke rechter is bevoegd om een oordeel te geven in de zaak van Claudia?

Samen met Claudia bekijken we welke rechter in deze specifieke situatie bevoegd is, in haar geval is dat de Nederlandse rechter. Er volgt een zitting in Nederland waarbij opnieuw gevraagd wordt om vervangende toestemming te verlenen voor het Italiaanse paspoort. De vervangende toestemming is nodig omdat Ryan onbereikbaar is en dus niet meewerkt aan het verlengen van het paspoort van zijn dochter. 

Gelukkig is de uitkomst voor Claudia nu wel gunstig: 4 weken na de zitting doet de Nederlandse rechter uitspraak: het verzoek voor vervangende toestemming wordt ingewilligd en dus kan Claudia een nieuw Italiaans paspoort voor dochter Luca aanvragen. Claudia en Luca besluiten het meteen te vieren door familie in Italië te bezoeken, iets wat eindelijk weer kan nu Luca weer een geldig paspoort heeft. 

Helaas is er nog steeds geen contact tussen Ryan en Luca. Claudia hoopt dat Ryan zich op een dag meldt en alsnog betrokken blijkt bij zijn dochter. Claudia heeft inmiddels een nieuwe relatie met de Nederlandse Ruud: een bonusvader voor Luca die wel naar haar omkijkt. 

In de praktijk loopt Claudia er inmiddels vaker tegenaan dat ze geen belangrijke beslissingen kan nemen omdat het gezag met de onbereikbare Ryan gedeeld wordt. Daarom is er onlangs besloten om toch eenhoofdig gezag aan te vragen voor Luca.

Simmelink advocaten kan u helpen bij uw (internationale) echtscheiding

Een echtscheidingsverzoek in Nederland voor buitenlanders vergt specifieke juridische kennis. Dit is in het bijzonder het geval bij buitenlanders die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. We hebben noodzakelijke kennis van en ervaring met internationale verdagen van Brussel II-bis.

Bij Advocatenkantoor Simmelink staan wij klaar om u van A tot Z door het proces te begeleiden. Of u nu gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar besluit te scheiden. Wij kunnen u begeleiden als advocaat of via een mediation traject. Onze diensten omvatten:

Op de website van de rijksoverheid leest u meer over informatie over het internationaal familierecht:

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.