Een internationale scheiding in Nederland, Duitsland, Australië en Zuid-Afrika

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Een scheiding waarbij beide partners in Nederland wonen, kan al behoorlijk complex zijn. Maar de volgende casus laat een wel bijzonder ingewikkeld scheidingsverhaal zien. Het gaat om een internationale scheiding waarbij Nederland, Duitsland, Australië en Zuid-Afrika een rol spelen. De procedure is vastgelopen in het buitenland en beide partijen weten niet goed wat ze hier nu mee moeten. 

Of bel ons: 030 - 30 787 32

Een scheiding waarbij beide partners in Nederland wonen, kan al behoorlijk complex zijn. Maar de volgende casus laat een wel bijzonder ingewikkeld scheidingsverhaal zien. Het gaat om een internationale scheiding waarbij Nederland, Duitsland, Australië en Zuid-Afrika een rol spelen. De procedure is vastgelopen in het buitenland en beide partijen weten niet goed wat ze hier nu mee moeten. 

Achtergrond

Het verhaal van Harmen en Marieke is een verhaal uit de praktijk. Het geeft een beeld van de complexe vraagstukken die kunnen spelen in familierelaties.

Marieke en Harmen (fictieve namen) bezitten allebei de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn in Nederland getrouwd en op enig moment verhuisd naar Duitsland waar ze ook een woning hebben gekocht. Hun kinderen Puck en Bo (ook fictieve namen) zijn geboren in Duitsland. 

Harmen is een succesvol ondernemer met internationale werkervaring. Hij heeft een bedrijf in Australië opgericht en is daar gaan wonen om de groei van zijn bedrijf in goede banen te leiden. Het bedrijf is succesvol, maar het huwelijk kan de lange afstand niet aan. Zij wil vanwege de kinderen niet naar Australië verhuizen, hij voelt zich genoodzaakt daar te zijn om aan zijn bedrijf te werken. Marieke besluit dat een scheiding onvermijdelijk is en neemt een Duitse advocaat in de arm om in Duitsland de scheiding aan te vragen. Harmen neemt ook een Duitse advocaat in de arm die ter plaatse zijn belangen behartigt. 

Gelukkig gaan Harmen en Marieke nog goed met elkaar om en kunnen ze vlot afspraken maken over de kinderen. Puck gaat bij haar vader in Australië wonen, Bo blijft in Duitsland bij z’n moeder. De scheiding loopt voorspoedig totdat de financiële kant geregeld moet worden. Harmen en Marieke worden het er niet over eens hoe het vermogen verdeeld moet worden. Het vermogen bestaat een huis in Duitsland, saldo op diverse rekeningen en het pensioen van Harmen.

De rechter wil geen uitspraak doen zolang niet in kaart is gebracht wat de omvang van het pensioen van Harmen is. Omdat Harmen altijd in verschillende landen gewerkt heeft, is dit geen eenvoudige opgave. Het proces loopt flinke vertraging op en de scheiding van Harmen en Marieke valt helaas stil. 

Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was, verandert ook nog het nodige in de gezinssituatie. Omdat Puck over uitzonderlijk sportief talent beschikt, is het voor haar beter als ze terugkeert naar Europa, naar Nederland wel te verstaan. Nu besluit Harmen wel mee terug te gaan en Australië te verlaten. Samen met Puck vestigt hij zich in Nederland. De scheiding ligt nog steeds bij de Duitse rechtbank en zit ondertussen muurvast. 

De oplossing van Simmelink advocaten bij deze internationale scheiding

Hoe moet het nu verder met deze complexe internationale scheiding? Het duurt Harmen ook wel erg lang allemaal. Daarom benadert hij ons kantoor. Hij vraagt wat de opties zijn en wil weten of de procedure niet versneld kan worden. Op deze manier kan het sowieso niet verder. 

Scheidingsprocedure in buitenland intrekken

Omdat Marieke en Harmen allebei de Nederlandse nationaliteit hebben, is het juridisch gezien mogelijk om de scheiding hier te regelen. Het enige probleem is dat de scheiding al in Duitsland aangevraagd is en daar loopt. Omdat het juridisch gezien onmogelijk is om een echtscheidingsprocedure te starten als er in een ander land al een procedure loopt, moet de Nederlandse rechtbank wachten op Duitsland. De enige mogelijkheid is de Duitse rechtbank vragen om de procedure in te trekken. 

Het is een geluk bij een ongeluk dat Harmen en Marieke nog goed met elkaar overweg kunnen. Ze besluiten de afspraken die ze in Duitsland hebben vastgelegd, opnieuw in het Nederlands vast te leggen. Ook stellen ze een echtscheidingsconvenant op. Nu is het aan Marieke om haar Duitse advocaat te vragen om het verzoek in te trekken. De Duitse advocaat aarzelt maar besluit het verzoek van Marieke te honoreren. 

Het verzoek tot echtscheiding in Nederland aanvragen

Na lange tijd komt er beweging in de zaak en is de weg vrij om de echtscheiding in Nederland aan te vragen. Alle nieuwe afspraken en originele Duitse afspraken worden aan de rechtbank overhandigd en het lukt de Nederlandse rechter om binnen enkele weken alsnog de scheiding uit te spreken. Na een jarenlang proces is het voor zowel Harmen als Marieke een opluchting dat alles afgerond is. 

Harmen kan zich in Nederland niet meer settelen, hij besluit naar Zuid-Afrika te verhuizen en dit keer gaat Bo met hem mee. Puck blijft in Nederland zodat zij haar talent hier kan ontwikkelen. Harmen en Marieke zullen de vakanties zoveel mogelijk samen doorbrengen zodat Puck en Bo wel een band met elkaar kunnen opbouwen.

Zit u in een soortgelijke situatie?
Neem contact op

Waarom kiest u voor Simmelink Advocaten?

“Het beste van 2 werelden: persoonlijke betrokkenheid van een klein kantoor en de professionaliteit en expertise van een groot kantoor.”

Persoonlijke betrokkenheid

Wij zijn persoonlijk betrokken bij uw zaak en begeleiden u van begin tot eind. Voor ons is toegankelijkheid essentieel: u kunt ons altijd bellen of e-mailen bij vragen. We staan altijd voor u klaar.

Expertise en actuele informatie

Als experts in ons vakgebied volgen we actief alle recente ontwikkelingen en uitspraken. Hierdoor kunnen we u altijd voorzien van nauwkeurige, actuele informatie en persoonlijk advies op maat.

Resultaatgerichte aanpak

We treden vastberaden en proactief op in uw belang. Onze benadering garandeert dat we elke juridische uitdaging voor u aangaan en altijd de best mogelijke oplossing bereiken.

Transparantie en communicatie

Wij geloven in het belang van heldere communicatie en transparantie in al onze interacties. We houden u proactief op de hoogte van de voortgang van uw zaak en alle bijbehorende kosten, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.