Tweede voornaam toevoegen

Veel mensen zijn inmiddels wel bekend met de mogelijkheid om een voornaam te kunnen wijzigen. Wat minder bekend is is dat het wijzigen van een tweede voornaam of derde voornaam ook kan. Dit valt allemaal onder de noemer “voornaam wijzigen“.

Goede reden nodig voor een wijziging

Het hebben van gegronde redenen voor het willen wijzigen is belangrijk. Een tweede naam kan worden verwijderd, omdat deze naam bijvoorbeeld een vernoeming is naar iemand die u niet kent of die persoon u herinnert aan nare periode uit het verleden. U wilt dat niet steeds herbeleven. Soms is zelfs het uitspreken van de voor u gekozen voornaam niet meer mogelijk. Kortom, u wilt van deze tweede (of derde) voornaam af.

Een tweede voornaam toevoegen aan uw voornaam heeft veelal te maken met het wijzigen van de eerste voornaam naar de tweede voornaam, waarbij er een nieuwe eerste voornaam komt.

Een extra voornaam toevoegen wordt ook vrij vaak gevraagd omdat juist die extra voornaam wordt gebruikt om een dierbaar iemand te eren of te herinneren, met wie u een speciale band heeft of heeft gehad.

U kunt voor een naamswijziging ook een andere reden hebben. Zo is het ook mogelijk om een tweede voornaam te veranderen, omdat de spelling hiervan bijvoorbeeld niet goed is.

Hoe kan de wijziging worden aangevraagd?

Een verzoek indienen bij de rechtbank voor het toevoegen of het verwijderen van een tweede (of derde) voornaam is nodig om de voornaam te kunnen wijzigen. Hiervoor heeft u ook een advocaat nodig die het verzoekschrift voor de rechtbank opstelt.

De rechtbank beoordeelt of er een voldoende zwaarwichtig belang is om de voornaam te wijzigen.

Bij een positieve beoordeling van de rechtbank wordt de geschrapte of toegevoegde tweede (of derde) voornaam officieel geregistreerd in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.

Voor de inschrijving hoeft u niet te doen, de ambtenaar van de burgerlijke stand regelt de afhandeling.

Nederlandse nationaliteit is niet vereist

Voor het veranderen van een voornaam is het niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. Dat is ook mogelijk als u een verblijfvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd heeft in Nederland en u een buitenlandse voornaam heeft.

Voornaam veranderen bij verkrijgen van de X-status

De afgelopen tijd heeft Advocatenkantoor Simmelink meerdere mensen bijgestaan in de procedure tot het verkrijgen van de x-status. Aangezien bij een verzoek tot het verkrijgen van een genderneutraal geslacht vrijwel altijd een andere voornaam meer passend is wordt de aanvraag van een x-status gecombineerd met een verzoek tot het wijzigen van een voornaam.

Voornaam wijzigen? De advocaten van Simmelink zijn hierin gespecialiseerd

Wilt u meer weten over een wijziging van de voornaam, dan kunt u contact opnemen met ons kantoor. We werken hierbij samen met alle rechtbanken in Nederland. Wij staan u graag te woord.

Carla Simmelink
Carla Simmelink

mr. Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink.
Op de biografiepagina kunt u meer over haar lezen.