Echtscheiding: hoe kunnen we u begeleiden bij Simmelink Advocaten?

Persoonlijk betrokken bij uw situatie
Deskundig voor betrouwbaar advies en begeleiding
Resultaatgerichte oplossingen met advocaten, mediation en second opinion

Scheiden of blijven? En als we scheiden, wat dan? Hoe werkt dat eigenlijk? Scheiden is een moeilijk proces, met veel juridische gevolgen. Als het besluit eenmaal is genomen komt er ontzettend veel op u af: emoties, praktische zaken om te regelen en keuzes om te maken. Niet alleen voor nu, ook voor in de toekomst. Ook moet u afspraken maken met uw aanstaande ex-partner. Maar hoe bent u er zeker van dat u de juiste keuzes maakt? Of juridisch alles klopt? En of de afspraken in de praktijk ook zullen werken?

Tijdens een scheiding is het erg belangrijk dat u zich goed laat informeren, adviseren en bijstaan. Het liefst door een advocaat of advocaat-mediator die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Een advocaat(-mediator) die u vertrouwt, die voor u klaarstaat en een antwoord heeft op al uw vragen. Zodat u altijd weet waar u aan toe bent en u goed geïnformeerd de juiste keuzes kunt maken.

Scheiden en dan?

Als u besloten heeft te gaan scheiden zit u vast met veel vragen, zoals:

 • Wat moet ik regelen bij een echtscheiding?
 • Kunnen we in goed overleg afspraken maken?
 • Wat als we er samen niet uitkomen?
 • Hoe ziet het proces van een echtscheiding eruit?
 • Wat is een gemeenschappelijk of eenzijdig echtscheidingsverzoek?
 • Hoe lang duurt een echtscheiding?
 • Hoeveel kost een echtscheiding?
 • We hebben minderjarige kinderen, wat moet er in het ouderschapsplan staan?
 • Moet ik kinderalimentatie en partneralimentatie betalen of kan ik dit juist vragen?
 • Hoe moet ons vermogen worden verdeeld?
 • Kan ik in de woning blijven wonen? Of kan mijn toekomstig ex-partner het huis overnemen?
 • Wat gebeurt er met het opbouwde pensioen?
 • Hoe verloopt de echtscheiding bij een eigen zaak?
 • En misschien wel de meest belangrijke vraag: hoe kom ik aan de juiste advocaat of mediator?

De specialisten van Simmelink kunnen u op deze en vele andere vragen een antwoord geven. Sommige vragen kunnen we direct beantwoorden, andere meer persoonsgebonden vragen komen pas in de loop van het proces aan bod. Maar waar u ook mee zit: wij helpen u om de scheiding constructief en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Op elk moment van het echtscheidingsproces krijgt u begeleiding, ontvangt u realistisch advies en wordt u bijgestaan door een persoonlijk betrokken echtscheidingsadvocaat. Onze cliënten waarderen deze dienstverlening met een hoog cijfer en daar zijn we trots op.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Advocatenkantoor Simmelink is gespecialiseerd in:

In een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek geven we u direct zo veel mogelijk duidelijkheid en bespreken we de verschillende mogelijkheden. Uw persoonlijke situatie en belangen staan daarbij centraal. Bij ons bent u niet de zoveelste zaak. We kiezen voor de beste aanpak om de voor u meest optimale uitkomst te realiseren.

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u scheiden?

De ontbinding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap [link naar detailpagina] verloopt meestal op dezelfde manier als een echtscheiding. Ook komen dezelfde onderwerpen aan de orde, zoals de verdeling van uw bezittingen, de berekening van de alimentatie en – als er minderjarige kinderen zijn – het opstellen van een ouderschapsplan. Soms is het mogelijk een geregistreerd partnerschap in overleg te ontbinden, zonder dat er een uitspraak van de rechtbank nodig is.

Scheiden: waar begin je?

Als u een scheiding gaat aanvragen, wilt u het liefst dat dit proces soepel en snel verloopt. Een van de eerste vragen die u moet beantwoorden is de vraag of u gaat scheiden met behulp van een advocaat of met hulp van een (advocaat-)mediator. Is de communicatie tussen u en uw toekomstige ex-partner nog goed? En wilt u in goed overleg afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen, de boedelverdeling en alimentatie? Dan ligt de keuze voor een mediator voor de hand. Mediation is sneller, goedkoper en duurzamer dan wanneer u de rechter laat beslissen. Verwacht u niet dat u samen afspraken kunt maken? Dan heeft u een eigen advocaat nodig.

Maar de beslissing voor een advocaat of een advocaat-mediator hoeft u niet alleen te maken. Tijdens de eerste gratis en vrijblijvende kennismaking kunnen we u meer informatie geven over de verschillende opties, waarna u goed geïnformeerd een keuze kunt maken. In ons stappenplan scheiden vertellen we u er meer over.

Stappenplan om te scheiden

Een eerste intakegesprek voor het aanvragen van een scheiding of meer te weten over de mogelijkheden is altijd gratis. We bespreken uw situatie, de mogelijkheden en geven een indicatie van de kosten. Hierin zijn we duidelijk; geen vervelende verrassingen achteraf.

Scheiden: kosten

Er zijn vier belangrijke factoren die de kosten van een echtscheiding bepalen:

 • De complexiteit van de echtscheiding. Zijn er bijvoorbeeld kinderen? Of heeft één van u een eigen zaak? Is er sprake van eigen vermogen of complexe financiële constructies?
 • De manier waarop u en uw toekomst ex-partner communiceren. Kunt u nog samen beslissingen nemen? Of is er sprake van een conflict?
 • De ondersteuning die u kiest. Neemt u allebei een advocaat of praat u samen met een (advocaat-)mediator?
 • De ervaring van de advocaat of mediator. Wordt er geen tijd verspild aan onnodige zaken?

De kosten van een echtscheidingsprocedure bestaan uit:

 • Griffierechten: de kosten die de rechtbank in rekening brengt voor de behandeling van uw zaak.
 • De kosten voor de advocaat of mediator. Deze kosten komen meestal tot stand door het aantal bestede uren te vermenigvuldigen met het uurtarief. Het aantal bestede uren is afhankelijk van de complexiteit van uw zaak en het type ondersteuning dat u kiest. Een mediator zal doorgaans minder uren aan uw scheiding werken dan een advocaat. Bovendien kunt u de kosten van een mediator delen. Overigens zijn de kosten voor het aanvragen van partneralimentatie aftrekbaar voor de belasting. Overige advocaatkosten zijn dat niet.
 • De kosten van de deurwaarder (alleen als u ieder een eigen advocaat heeft en het verzoekschrift moet worden betekend aan de andere partij).
 • De kosten voor het opvragen van het afschrift huwelijksakte bij de gemeente.
 • Bij minderjarige kinderen: een afschrift van de geboorteaktes en uittreksels uit het gezagsregister.

Onze werkwijze

In de loop der jaren hebben wij een schat aan kennis en ervaring opgedaan binnen het familierecht, zowel nationaal als internationaal. Met deze ervaring en expertise kunnen we u in alle gevallen met de juiste werkwijze ondersteunen.

Advocaat

Als advocaat kunnen we u op verschillende manieren bijstaan als u gaat scheiden. Wij kunnen adviseren, bemiddelen, onderhandelen en procederen bij de rechtbank om uw belangen te behartigen. Voordat we een procedure bij de rechtbank starten proberen we een regeling met de wederpartij te treffen.

Mediation

Bij mediation helpt een onpartijdige bemiddelaar u bij uw echtscheiding. Deze mediator is onafhankelijk en neemt u en uw toekomstige ex-partner mee langs alle stappen van een echtscheiding. In dit proces kiest u zelf voor oplossingen waar u allebei mee geholpen bent.

Second opinion

Heeft u al een advocaat of mediator maar twijfelt u over de richting en de voortgang van het traject? Of wilt u advies over (een deel van) van een lopende zaak? Bij een second opinion kijken we op een discrete wijze met een neutrale en objectieve blik naar uw zaak. Daarnaast kunnen we u adviseren om na een uitspraak al dan niet in hoger beroep te gaan.

Online scheiden

Als u verder weg woont, of in het buitenland, is het niet altijd mogelijk of praktisch om op ons kantoor af te spreken. Bij ons is dat geen probleem. Het is ook mogelijk om via videobellen (een beveiligde verbinding) met onze advocaten te spreken. Desgewenst kunnen we fysieke afspraken en beeldbellen combineren. Samen met ons kunt u hier een keuze in maken die het beste bij uw situatie past. Waar u ook voor kiest, onze kwaliteit en het persoonlijke contact blijft gegarandeerd.

Zijn de advocaatkosten bij een echtscheiding aftrekbaar?

Alleen de kosten voor het aanvragen van partneralimentatie zijn aftrekbaar voor de belasting. De advocaatkosten die worden gemaakt voor het echtscheidingsconvenant of de vermogensverdeling zijn niet aftrekbaar.

Komt uw ex-partner de afspraken in het echtscheidingsconvenant niet na?

We maken in onze praktijk regelmatig mee dat de gemaakte afspraken in het echtscheidingsconvenant niet worden nagekomen. U kunt uw ex-partner hierop aanspreken om de naleving van de afspraken te eisen. De afspraken in het convenant zijn niet vrijblijvend en moeten nagekomen worden.

Als het om niet-financiële zaken in het echtscheidingsconvenant gaat, dan moet u een advocaat inschakelen om te eisen dat uw ex-partner de gemaakte afspraken nakomt. Bij financiële zaken kunt u de deurwaarder inschakelen. Het echtscheidingsconvenant heeft een executoriale titel en kan door de deurwaarder worden gebruikt.

Internationale scheiding: verschillende nationaliteiten of in het buitenland getrouwd

Heeft u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit of bent u in het buitenland getrouwd? Dan is er mogelijk sprake van een internationale scheiding, het zogenaamde internationaal familierecht is dan van toepassing.

Is een beslissing van de rechter nodig, dan kan dat alleen in Nederland als de Nederlandse rechter bevoegd is om een beslissing te nemen. In onze internationale praktijk kunnen we u bijstaan voor internationaal familierecht of privaatrecht.