Scheiden en de woning

Als u gaat scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigt komt er veel op u af. Zo moet u bijvoorbeeld besluiten of u tijdens de echtscheidingsprocedure nog samen in de gezamenlijke woning blijft wonen. Lukt dat niet? Dan moet u besluiten wie er tijdelijk ergens anders gaat wonen. Maar u moet ook een beslissing nemen over wat er ná de scheiding met de woning gebeurt. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie heeft u daarvoor verschillende opties.

Scheiden en een koophuis

Als u samen in een koophuis woont moet u besluiten of u het huis samen aanhoudt, het huis gaat verkopen of dat één van u in het huis blijft wonen. Het antwoord op de vraag wie van u in het huis kan blijven wonen hangt af van een aantal factoren, zoals uw financiële situatie en de vraag of u op huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. Lees meer…

Een koophuis met overwaarde

Gaat u het huis verkopen? Of blijft één van u in het huis wonen? En heeft uw huis overwaarde? Dan zal deze overwaarde – als het huis op uw beider naam staat – verdeeld moeten worden. Ditzelfde geldt voor een eventuele restschuld. Lees meer…

Wat als mijn partner niet meewerkt aan de verkoop of overdracht van de woning?

De afspraken die u over uw koopwoning maakt legt u vast in het echtscheidingsconvenant. Zodra u en uw toekomstig ex-partner dit convenant hebben getekend zijn de afspraken bindend. Toch zien wij in de praktijk regelmatig dat een van de partners vervolgens medewerking weigert bij de verkoop of overdacht van de woning. Wat kunt u dan doen? Lees meer…

Scheiden en een huurwoning

Als u gaat scheiden en op dit moment in een huurwoning woont, moet u afspreken wie er na de scheiding in de woning blijft wonen. Echtgenoten en geregistreerd partners zijn namelijk altijd automatisch medehuurder en hebben na de scheiding evenveel recht op de woning. Lees meer…

Hoe vindt u een nieuwe woning na de scheiding?

Als u uit elkaar gaat moeten u en/of uw ex-partner op zoek naar een nieuwe woning. Nu is de woningmarkt de laatste tijd nogal oververhit. Het is dus niet zo makkelijk om een nieuwe koop- of huurwoning te vinden. Welke opties heeft u eigenlijk? Lees meer…

Waar kunnen wij u mee helpen?

Tijdens een scheiding is het altijd goed om constructief in gesprek te gaan met uw toekomstige ex-partner. Probeer er samen uit te komen. Lukt het u en uw ex-partner niet om (voorlopige) afspraken te maken over de woning? Dan kunt u een mediator vragen om u te helpen. Ook kunt u een advocaat inschakelen om voor u te bemiddelen of de rechter vragen een beslissing te nemen. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De advocaten en mediators van Advocatenkantoor Simmelink hebben meer dan 30 jaar ervaring met echtscheidingen. Niet alleen in het Nederlandse familierecht, maar ook bij internationale scheidingen.

Wilt u een afspraak of meer weten?

Een eerste intakegesprek en evaluatie van uw zaak is altijd gratis. We bespreken uw situatie, de mogelijkheden en geven een indicatie van de kosten. Hierin zijn we open, geen vervelende verrassingen achteraf.

Wilt u een afspraak of meer weten?

[brb_collection id=”7330″]

Relevante onderwerpen

[list_menu menu=scheiden_menu]

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.
Bezoek de biografiepagina van
voor het CV.