Scheiden en een nieuwe woning

Als u uit elkaar gaat moeten u en/of uw ex-partner op zoek naar een nieuwe woning. Nu is de woningmarkt de laatste tijd nogal oververhit. Het is dus nog niet zo makkelijk om een nieuwe koop- of huurwoning te vinden. Welke opties heeft u dan?

Woningbouwvereniging

Als u op zoek bent naar een betaalbare huurwoning kunt u zich inschrijven bij een of meer woningbouwverenigingen in uw gemeente. Woningbouwverenigingen hebben tegenwoordig wel lange wachtlijsten, vooral in de Randstad en andere grote steden. Ook mag uw inkomen niet boven een bepaalde grens uitkomen. Voordeel van deze optie is wel dat u mogelijk huurtoeslag kunt aanvragen.

Urgentieverklaring

In sommige gemeenten is een scheiding een reden om een urgentieverklaring te verlenen. Met een urgentieverklaring krijgt u voorrang op een huurwoning van de woningbouwvereniging. Soms heeft u dan al binnen een aantal maanden een nieuw huis. Het verschilt echter per gemeente of u een urgentieverklaring aan kunt vragen en welke regels er gelden. Soms krijgt u alleen een urgentieverklaring als u minderjarige kinderen hebt én voor de kinderen zorgt. Ook stellen sommige gemeenten de eis dat u eerst bij de rechter uw huidige woning hebt opgeëist en de rechter in uw nadeel heeft beslist.

Als u benieuwd bent welke regels er voor u gelden, kijk dan op de website van de woningbouwvereniging(en) in uw gemeente.

Makelaar

Als uw budget het toelaat kunt u ook terecht bij een makelaar die huizen verhuurt in de zogenaamde vrije sector. Ook kunt u wellicht terecht bij een verkoopmakelaar. Soms krijgen huiseigenaren hun huis niet verkocht en willen zij dit huis best (tijdelijk) verhuren. Voordeel van deze opties is dat u niet te maken krijgt met een wachtlijst.

Alternatieve opties

Blijkt het lastig om (snel) een nieuwe woning te vinden? Schuw dan ook de alternatieve opties niet. Denk dan bijvoorbeeld aan een anti-kraakwoning. U huurt dan een woning die tijdelijk leegstaat, bijvoorbeeld omdat het gerenoveerd of gesloopt wordt of de bestemming van het pand wordt gewijzigd. Zo zijn er op dit moment bijvoorbeeld veel kantoorruimtes die als woonruimte worden verhuurd.

Ook kunt u ervoor kiezen een caravan of een vakantiehuisje te huren, of het internet af te speuren. Via Marktplaats, AirBnB en Facebook worden veel huurhuizen aangeboden. En vergeet ook niet uw eigen netwerk (familie, vrienden, collega’s, buren, etc.) op de hoogte te brengen, bijvoorbeeld via social media.

Koopwoning

U kunt na uw scheiding uiteraard ook op zoek naar een (nieuw) koophuis. U moet dan wel voldoende inkomen en/of eigen vermogen hebben om een hypotheek aan te vragen. Ook kan het verkoopproces van (of het uitkopen uit) de echtelijke woning van invloed zijn op de vraag of u een hypotheek kunt krijgen. Zo kan de hypotheekverstrekker u vragen naar het (concept)echtscheidingsconvenant om uw financiële situatie te beoordelen.

Wilt u een afspraak of meer weten?

Een eerste intakegesprek en evaluatie van uw zaak is altijd gratis. We bespreken uw situatie, de mogelijkheden en geven een indicatie van de kosten. Hierin zijn we open, geen vervelende verrassingen achteraf.

Wilt u een afspraak of meer weten?

Relevante onderwerpen

[list_menu menu=scheiden_menu]

Photo of author

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.

Visit the biography page of

Carla Simmelink

for the resume.