Ontbinden geregistreerd partnerschap

Ontbinden van geregistreerd partnerschap verloopt grotendeels op dezelfde als een echtscheiding. Ook komen dezelfde onderwerpen aan de orde zoals berekenen van de alimentatie en opstellen van het ouderschapsplan. Het gezamenlijk en ouderlijk gezag blijft ongewijzigd. Een belangrijk verschil met het huwelijk is dat een geregistreerd partnerschap zonder kinderen niet via de rechter ontbonden hoeft te worden.

Erkenning van geregistreerd partnerschap in het buitenland

Een geregistreerd partnerschap tussen man en vrouw en tussen personen van hetzelfde geslacht wordt niet overal ter wereld erkend. Dit geldt ook voor een huwelijk dat is ontstaan door het omzetten van een geregistreerd partnerschap.

De erkenning van het geregistreerd partnerschip in het buitenland is een van de grootste verschillen. Als u naar het buitenland gaat emigreren dient u er dan ook rekening mee te houden dat het geregistreerd partnerschap een andere status heeft dan het huwelijk.

Als u overweegt om in het buitenland te gaan wonen met een geregistreerd partnerschap dan adviseren we om contact met ons op te nemen vanwege het internationaal familierecht. We hebben veel ervaring op het gebied van het Nederlands en het internationaal familierecht en kunnen u hierin adviseren. Wij kunnen u adviseren en informeren om zo vervelende verrassingen te voorkomen.

Twee manieren om een geregistreerd partnerschap te ontbinden

Een geregistreerd partnerschap wordt op dezelfde wijze als een huwelijk beëindigd. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap kan op twee manieren:

  1. Als jullie beiden het met elkaar eens zijn, dan is er geen uitspraak van de rechter nodig.
    De voorwaarde is wel dat er geen minderjarige kinderen zijn. Net als bij een echtscheiding kunnen afspraken en regelingen in een echtscheidingsconvenant worden vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over partner- en kinderalimentatie, verdeling vermogen, verevening pensioen of huisvesting. In de huisvesting worden afspraken gemaakt wie achterblijft in de woning of de wijze waarop de verkoop plaatsvindt.
  2. Als er minderjarige kinderen zijn, dan is tussenkomst van de rechter noodzakelijk.
    Hiervoor moet een verzoekschrift bij de rechtbank worden ingediend. Net als bij een echtscheiding geldt de verplichting om een ouderschapsplan op te stellen.

Geregistreerd partnerschap eenzijdig ontbinden

Als u het niet eens met elkaar kunt worden, dan kan de rechter op verzoek van een van u beiden de ontbinding van het geregistreerd partnerschap uitspreken. We spreken dan van een eenzijdig verzoek.

Scheiden van tafel en bed bij een geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap is het niet mogelijk om van tafel en bed te scheiden. U zult de reguliere procedure moeten volgen.

Hoe kunnen we helpen?

U kunt ons ook bellen op 030 – 30 787 32 (we zijn geopend op werkdagen van 9:00 -17:00 uur).

Lees gerust eens na hoe we uw gegevens beschermen.

Contactformulier
Wij bellen u alleen op als we nog vragen hebben of als u daarom vraagt
We sturen een kopie van uw bericht naar dit e-mailadres