Indien u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan en minderjarige kinderen heeft, bent u wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel voor gehuwden, geregistreerde partners, als voor samenwonenden met gezamenlijk ouderlijk gezag.
Onze ervaren advocaten en mediators, gespecialiseerd in nationaal familierecht en internationaal familierecht, bieden deskundige ondersteuning bij complexe scheidingen en vermogensverdeling. We zorgen ervoor dat u steeds goed geïnformeerd bent, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en u zich gesteund voelt tijdens het hele proces.
Wilt u zeker zijn van een ouderschapsplan dat aansluit bij uw unieke situatie? Plan een gratis eerste consult met een van onze ervaren familierechtadvocaten. Wij begeleiden u graag bij het opstellen van een plan dat zowel juridisch waterdicht als praktisch werkbaar is.
Waar kunnen we u mee helpen?
Wat is een ouderschapsplan?
Een ouderschapsplan is een juridisch document waarin u en uw partner vastleggen hoe de zorg en opvoeding van de kinderen na de scheiding zullen worden geregeld. Tijdens de relatie is het vanzelfsprekend om gezamenlijk beslissingen te nemen over de kinderen. Na de scheiding kan dit echter ingewikkelder worden, vooral als de communicatie tussen beide ouders moeilijk verloopt.
Door het opstellen van een ouderschapsplan wordt u als het ware gedwongen om goed na te denken over het welzijn van de kinderen na de scheiding en het effect van uw keuzes op de kinderen. Hierdoor kunt u onduidelijkheden, onrust en conflicten achteraf voorkomen. En dat is – zeker voor de kinderen – wel zo prettig.
Voorbeelden uit de praktijk
Een goed opgesteld ouderschapsplan helpt conflicten te voorkomen en zorgt ervoor dat de belangen van uw kinderen centraal staan. Om u een beter beeld te geven, staan hieronder enkele voorbeelden uit onze praktijk:
Een gescheiden stel maakte duidelijke afspraken over wisselende werktijden, wat hielp om de zorg voor hun kinderen soepel te laten verlopen, zelfs bij onregelmatige schema’s.
Een gezin dat moest verhuizen vanwege werk, paste hun ouderschapsplan aan om de nieuwe reisafstand naar school en de bezoekregelingen te regelen.
Lees de uitgebreide casus waarbij een van de gescheiden ouders aan de andere kant van het land gaat wonen en waarbij de rechter een besluit neemt over de uitvoering van de omgangsregeling. Het is gebruikelijk dat er woningen bij elkaar in de buurt worden gezocht zodat kinderen eenvoudig beide ouders kunnen bezoeken. Maar soms gebeurt het dan een van de ouders verder weg wil gaan wonen.
Overweegt u om uw ouderschapsplan te laten opstellen of aanpassen?
Neem contact met ons op voor een gratis eerste consult. Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten staan klaar om samen met u een plan te creëren dat volledig afgestemd is op uw unieke situatie en de behoeften van uw kinderen.
Een door de rechter bekrachtigd ouderschapsplan heeft bindende kracht en kan juridisch worden afgedwongen, wat u extra zekerheid biedt. Het niet naleven van dit plan kan juridische consequenties hebben, waardoor zorgvuldigheid essentieel is.
Is een ouderschapsplan altijd verplicht?
Als u minderjarige kinderen heeft, is een ouderschapsplan verplicht en:
U gaat scheiden
U een geregistreerd partnerschap beëindigt
U de samenwoning beëindigt, zonder gehuwd te zijn, terwijl u het gezamenlijk ouderlijk gezag heeft
Zelfs wanneer u niet wettelijk verplicht bent om een ouderschapsplan op te stellen, is het vaak raadzaam om afspraken over de kinderen schriftelijk vast te leggen.
Belangrijkste onderwerpen rondom het ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht en legt afspraken vast over de verzorging, opvoeding en communicatie tussen ouders na een scheiding, waarbij het belang van de kinderen voorop staat.
In het ouderschapsplan worden zorg- en opvoedingstaken, schoolkeuze, kinderalimentatie en communicatieregelingen tussen ouders en kinderen gedetailleerd beschreven en geregeld.
Het ouderschapsplan wordt aangepast bij veranderende omstandigheden en specifieke situaties zoals verhuizing, inkomensdaling, stiefkinderen of samengestelde gezinnen.
Betrekken van de kinderen bij het ouderschapsplan
In een ouderschapsplan staan de belangen van het kind altijd voorop. Wettelijk gezien bent u verplicht om uw kinderen te betrekken bij het opstellen van het plan, op een manier die past bij hun leeftijd, beleving en ontwikkeling. Het is essentieel dat kinderen tijdens deze gesprekken niet het gevoel krijgen dat ze tussen hun ouders moeten kiezen. Op de website van de Rechtspraak kunt u uitgebreide tips vinden om deze gesprekken op een passende manier te voeren.
Voorleggen van het ouderschapsplan aan de rechter
Indien u gaat scheiden of een geregistreerd partnerschap beëindigt, dient u het ouderschapsplan voor te leggen aan de rechter. Uw advocaat zal het plan toevoegen aan het echtscheidingsverzoek of het verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap.
Voor ongehuwd samenwonenden is het niet noodzakelijk om het plan aan de rechter voor te leggen, maar u kunt het wel laten vastleggen in een notariële akte voor extra rechtszekerheid.
Het opstellen van een ouderschapsplan
Bij het opstellen van een ouderschapsplan kunt u kiezen voor een plan op hoofdpunten of een uitgebreid plan. Indien de communicatie tussen u en uw toekomstige ex-partner moeizaam verloopt, is het raadzaam om zo veel mogelijk details vast te leggen. Als de verhoudingen goed zijn, kan een beknopt plan volstaan. In alle gevallen dient het plan een aantal verplichte onderdelen te bevatten.
Voor meer gedetailleerde informatie en begeleiding bij het opstellen van een plan dat aansluit bij uw specifieke situatie, raden wij aan contact op te nemen met een specialist in personen- en familierecht.
Download hier een professioneel opgesteld voorbeeld van een ouderschapsplan.
Wijzigen van het ouderschapsplan
Het kan voorkomen dat na verloop van tijd de omstandigheden veranderen of dat de oorspronkelijke afspraken niet meer passend zijn. In dat geval kan het noodzakelijk zijn om het ouderschapsplan te wijzigen. Indien u en uw ex-partner overeenstemming bereiken, kunt u dit zelfstandig doen, mits de nieuwe afspraken niet in strijd zijn met de wet en het belang van de kinderen blijft vooropstaan.
Indien gewenst, kunt u een specialist in familierecht raadplegen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen juridisch correct zijn. Ook kunt u ervoor kiezen om de nieuwe afspraken door de rechter te laten bekrachtigen, wat extra zekerheid biedt in geval van toekomstige geschillen.
Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u de rechter verzoeken om het plan te wijzigen. Dit proces verloopt via uw advocaat.
Wat te doen als uw ex-partner zich niet aan het ouderschapsplan houdt?
Het ouderschapsplan dient door beide partijen te worden ondertekend, waarmee de afspraken juridische bindende kracht krijgen. In veel gevallen worden de afspraken bovendien door de rechter bekrachtigd. Mocht uw ex-partner zich niet aan de afspraken houden, dan kunt u juridische stappen overwegen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat.
De ervaringen van cliënten
Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.
[wprevpro_usetemplate tid=”7″]