Scheiden als expat in Nederland

Nederland is al lange tijd een thuisbasis voor expats van over de hele wereld. Ondanks hun tijdelijke verblijf hebben ze relaties en/of kinderen. Echter, soms eindigen relaties in een scheiding, wat complex kan zijn voor expats. Bij een scheiding moet u aan de volgende onderwerpen denken:

Simmelink Advocaten en mediators zijn gespecialiseerd in het begeleiden van expats en internationals in zaken op het gebied van (internationaal) familierecht, arbeidsrecht en erfrecht. Of u nu een buitenlandse expat in Nederland bent of een Nederlander die in het buitenland woont en werkt, wij staan voor u klaar om u door dit complexe proces te begeleiden.

Voor een afspraak bent u welkom op ons, maar videobellen (via een beveiligde verbinding) behoort ook tot de mogelijkheden. Desgewenst kunnen we fysieke afspraken en videobellen combineren. Samen met ons kunt u hier een keuze in maken die het beste bij uw situatie past. Waar u ook woont, in Nederland of in het buitenland, onze kwaliteit en het persoonlijke contact is altijd gegarandeerd.

Wilt u een afspraak maken of meer weten?
Neem contact op

Simmelink advocaten kan u helpen bij uw (internationale) echtscheiding

Een echtscheidingsverzoek in Nederland voor buitenlanders vergt specifieke juridische kennis. Dit is in het bijzonder het geval bij buitenlanders die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken. We hebben noodzakelijke kennis van en ervaring met internationale verdagen van Brussel II-bis.

Bij Advocatenkantoor Simmelink staan wij klaar om u van A tot Z door het proces te begeleiden. Of u nu gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar besluit te scheiden. Wij kunnen u begeleiden als advocaat of via een mediation traject. Onze diensten omvatten:

Op de website van de rijksoverheid leest u meer over informatie over het internationaal familierecht:

Welk recht is van toepassing op mijn echtscheiding?

Als gaat scheiden en er internationale aspecten meespelen, zoals een woon- of verblijfplaats in het buitenland of een partner met een buitenlandse nationaliteit, is het belangrijk om eerst te onderzoeken in welk(e) land(en) u kunt scheiden. Is de Nederlandse rechtbank bevoegd of moet u bij de rechtbank het buitenland zijn? Ook is het belangrijk om uit te zoeken welk recht van toepassing is. Niet alleen op de echtscheiding, maar ook op andere onderwerpen zoals het gezag en de omgang, de partner- en kinderalimentatie en de verdeling van het vermogen, het onroerend goed en het pensioen.

Het kan namelijk voorkomen dat de Nederlandse rechter bevoegd is om de echtscheiding te behandelen, maar dat u verplicht bent om de afspraken over de kinderen of de alimentatie bij een buitenlandse rechter aan te brengen. Ook kan het zijn dat zowel het Nederlandse recht als het recht van een ander land van toepassing is. U leest er hier meer over.

Expat & scheiden in Nederland: een stappenplan

Om het proces van internationaal scheiden inzichtelijk te maken hebben we het proces in een helder stappenplan voor u inzichtelijk gemaakt.

Kennismakingsgesprek

In het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek verdiepen wij ons in uw situatie en bespreken we in ieder geval de volgende onderwerpen:

  • Wat voor relatie heeft u? Woonde u ongehuwd samen? Of was u getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
  • Hoe wilt u scheiden? Ieder een eigen advocaat of met een gemeenschappelijke advocaat of (advocaat-)mediator?
  • Voor buitenlandse expats die in Nederland wonen: hoe lang bent u hier gevestigd?
  • Waar wilt u na de scheiding gaan wonen?
  • Heeft u minderjarige kinderen? En waar gaan zij wonen?
  • Bent u ondernemer of in loondienst?
  • Wat zijn uw bezittingen en schulden?

Welke rechtbank is bevoegd en welk recht is van toepassing?

Vervolgens zoeken we uit welke rechtbank bevoegd is/welke rechtbanken bevoegd zijn om de verschillende onderdelen van de scheiding af te handelen. En welk recht op die onderdelen van toepassing is.

Op het moment dat de Nederlandse rechter niet bevoegd is of u kies voor een procedure in het buitenland, kunnen wij u niet bijstaan. We kunnen u dan wel op de achtergrond voorzien van onafhankelijk advies.

Starten van de mediation of de echtscheidingsprocedure

Is de Nederlandse rechter bevoegd? Dan starten we met de mediation of – als u ieder een eigen advocaat heeft – de echtscheidingsprocedure. Wij begeleiden u tijdens de juridische afhandeling van uw scheiding.

Scheiden in Nederland

Als u in Nederland een echtscheidingsverzoek indient, is het Nederlands recht van toepassing op de echtscheiding. De enige voorwaarde om te kunnen scheiden in Nederland, is dat de relatie duurzaam ontwricht is. Het betekent dat u bij het verzoek tot echtscheiding stelt dat u niet meer gehuwd wil zijn. Om een huwelijk in Nederland te kunnen ontbinden, is wel van belang dat er sprake is van een rechtsgeldig huwelijk.

Moet ik de Nederlandse nationaliteit hebben?

Om in Nederland te kunnen scheiden moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Dan moet je in Nederland wonen om je echtscheiding bij de Nederlandse rechtbank te kunnen behandelen. 

Bijvoorbeeld: u heeft de Nederlandse nationaliteit en uw partner de Franse nationaliteit. Wij kunnen u bij de scheiding in Nederland begeleiden, als u of uw partner ingeschreven staan in Nederland.

Scheiden in het buitenland als expat

Als u als expat in het buitenland wilt scheiden dan moet u er rekening mee houden dat in het buitenland andere regelingen gelden. Ten eerste worden de huwelijkse voorwaarden die in Nederland zijn opgemaakt niet geaccepteerd door buitenlandse rechters. Ook geldt er andere regelgeving in buitenland voor wat betreft het vermogensrecht. Daarnaast kan er een verschil in rechtspositie zijn ontstaan van de kinderen die in het buitenland zijn geboren ten opzichte van de kinderen die met de ouders zijn meeverhuisd. Tenslotte zijn de alimentatieregels zijn in het buitenland heel anders dan in Nederland.

Reviews

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Zij waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van de advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Hier zijn we trots op!

Ervaar waarom oud-cliënten zo enthousiast zijn over ons kantoor. Maak vrijblijvend kennis met ons.

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.

Bezoek de biografiepagina van

Carla Simmelink

voor het CV.