Alimentatie

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een regelmatige betaling na een scheiding aan uw ex-partner en/of kinderen. Bent u getrouwd of geregistreerd partner geweest, dan houdt u na de scheiding of ontbinding een onderhoudsplicht voor de kinderen en in sommige gevallen voor uw ex-partner. U blijft verplicht om voor elkaar en uw eventuele kinderen te zorgen. Kan uw ex-partner onvoldoende in zijn of haar eigen levensonderhoud voorzien of wonen jullie kinderen bij hem of haar, dan moet u partner- of kinderalimentatie betalen.

7 veelvoorkomende alimentatievragen

Wanneer u en uw partner gaan scheiden of het geregistreerd partnerschap ontbinden, heeft u vaak nog steeds onderhoudsplicht voor elkaar en/of voor uw kinderen. Hierdoor kan een alimentatieplicht ontstaan. Bijkomende complexiteit is dat beide partners verschillende belangen hebben:

 1. Betaal ik niet te veel alimentatie?
  Probeer onze rekenmodule om een indicatie van de kinderalimentatie te berekenen.
 2. Hoe lang is de duur van de partneralimentatie?
 3. Is het alimentatiebedrag waarop ik recht wel voldoende of heb ik recht op meer?
 4. De kinderen zijn meer bij mij dan is afgesproken. Moet ik dan nog hetzelfde bedrag aan kinderalimentatie blijven betalen?
 5. Het netto maandinkomen van uw ex-partner is gewijzigd wat betekent dit voor de hoogte van de alimentatie?
 6. Uw ex-partner verlaagt de kinderalimentatie omdat hij spullen voor ons kind heeft gekocht. Mag dat zomaar?
 7. Mijn ex-partner indexeert de alimentatie niet jaarlijks. Hoe kan ik dit terugvragen?

Welke vormen van alimentatie zijn er?

 • Kinderalimentatie.
  Wanneer u samen kinderen heeft die nog geen 21 jaar zijn heeft u de verplichting in hun levensonderhoud te voorzien en blijven jullie beide verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hen en de kosten die daarbij komen kijken. Wonen uw kinderen bij uw ex-partner, dan zult u een financiële bijdrage moeten betalen voor de opvoeding en verzorging van de kinderen.
 • Partneralimentatie.
  Wanneer uw ex-partner na de scheiding niet in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien, zult u hem of haar daar financieel in moeten bijstaan.

Specialist in alimentatievraagstukken

Geschillen over alimentatie leveren veel stress op. Wij zijn gespecialiseerd in de alimentatieberekening voor de partneralimentatie en kinderalimentatie. Op basis van onze ervaringen adviseren we u de berekeningen te laten maken door een advocaat waarin u vertrouwen heeft. Wij maken persoonsgebonden berekeningen en worden volgens geldende normen gemaakt.

Met onze alimentatieberekeningen krijgt u op heldere wijzen inzichtelijk waarop u recht heeft. Op basis van deze berekening kunt u samen afspraken maken om bijvoorbeeld de hoogte van de kinderalimentatie aan te passen of een verzoek bij de rechter indien voor een wijziging als u er samen niet uit komt.

Alimentatie bij internationale scheiding

Naast berekeningen in Nederlandse situatie zijn wij ook gespecialiseerd in internationale scheidingen. We kunnen u hierbij bijstaan als uzelf of de andere partij in het buitenland woont, een andere nationaliteit heeft of als er sprake is van verschillende valuta’s, inkomstenbelastingen, verzekeringen en onkosten.

Wilt u een afspraak of meer weten?

Een eerste intakegesprek en evaluatie van uw zaak is altijd gratis. We bespreken uw situatie, de mogelijkheden en geven een indicatie van de kosten. Hierin zijn we open, geen vervelende verrassingen achteraf.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Persoonlijk betrokken

Slim
werken

Strategisch denken

Valkuilen herkennen

Contactformulier