Online scheiden

Transparante communicatie en duidelijke tarieven
Juridische expertise en ervaring
Persoonlijke begeleiding en goede bereikbaarheid

Wat is online scheiden?

Online scheiden betekent dat u de scheiding online regelt, waarbij u met beeldbellen, via e-mail en per telefoon contact heeft met de advocaat. Voor een online scheiding hoeft u bij ons kantoor geen fysieke afspraak in te plannen. Wij hebben veel ervaring met videobellen, waarbij wij veelal op afstand contact met elkaar hebben.

Als u kiest voor online scheiden betekent dat niet dat er geen fysiek contact tussen u en de advocaat mogelijk is. Als u het prettig vindt om tijdens uw zaak, online scheiden in dit geval, één of meerdere gesprekken fysiek te laten plaatsvinden (bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek), dan is dat uiteraard ook mogelijk. In overleg met elkaar vinden we een werkwijze die het beste bij uw situatie past.

Wanneer kiest u voor online scheiden?

Online scheiden kan een voordelige en snelle wijze zijn om uit elkaar te gaan. Daarnaast is het een goede mogelijkheid om op afstand, bijvoorbeeld vanuit het buitenland, te scheiden. Het belangrijkste verschil is dat u bespaart op reistijd en -kosten.

Bij online scheiden worden dezelfde stappen doorlopen als bij een normale scheiding. De procedure voor het aanvragen van de echtscheiding, het advies en overleg verlopen op dezelfde wijze als bij een scheiding waarbij u bij ons op kantoor komt.

Gratis kennismakingsgesprek via internet

Wilt u weten of online scheiden iets voor u is? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons.

Tijdens het gratis kennismakingsgesprek via Internet bespreekt u met de advocaat de situatie en wat de advocaat en het kantoor voor u kan betekenen. Na een globale inventarisatie van uw situatie geeft de advocaat u informatie over de mogelijkheden, een indicatie van de kosten en van de duur van de procedure.

Als u verderweg of in het buitenland woont dan kunnen wij u ook op afstand helpen via een online scheiding met videobellen. Waar u ook in Nederland of in het buitenland woont, onze kwaliteit en het persoonlijke contact blijft gegarandeerd. Uiteraard bent u ook van harte welkom op ons advocatenkantoor in Maarssen – Utrecht.

Hoe kunnen we u helpen met online scheiden?

Als u voor online scheiden kiest dan kunnen we u bij de volgende onderwerpen helpen:

 • Het begeleiden van de scheiding. Dit kan middels:
  • Mediation (u en uw partner hebben één advocaat-mediator);
  • Eenzijdige scheiding (u en uw partner hebben beiden een eigen advocaat)
  • Gemeenschappelijk verzoek (u en uw partner samen dezelfde advocaat)
   U vult zo mogelijk voorafgaand aan het gesprek zelf het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan in en tijdens een gesprek nemen we alles samen door.
 • Het opstellen van een ouderschapsplan voor minderjarige kinderen
 • Het berekenen van kinderalimentatie
 • Het berekenen van partneralimentatie
 • Het verdelen van het vermogen of het verrekenen van de huwelijkse voorwaarden. Deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant
 • Een internationale scheiding. Wij zoeken voor u uit of de Nederlandse rechter bevoegd is en welk recht van welk land van toepassing is op de verschillende punten van de scheiding. Lees meer over internationaal scheiden op onze website
 • Kwesties betreffende de kinderen, zoals een omgangsregeling, een vervangende toestemming van de rechter voor een paspoort of een verhuizing (in Nederland of het buitenland)

Wanneer kiest u voor online scheiden?

Online scheiden kan een voordelige en snelle wijze zijn om uit elkaar te gaan. Daarnaast is het een goede manier om op afstand, bijvoorbeeld vanuit het buitenland, te scheiden. Bij online scheiden worden dezelfde stappen doorlopen als bij een normale scheiding.

Bij online scheiden zijn de gesprekken middels videobellen. Bij een normale scheiding zijn de gesprekken bij ons op kantoor.

Voordelen van online scheiden:

 • U hoeft niet naar ons kantoor te komen, waardoor u geen reistijd en geen reiskosten hebt
 • Het videobellen maakt het mogelijk gebruik te maken van onze diensten waar ter wereld u zich ook bevindt en zolang u toegang heeft tot het internet
 • Dezelfde stappen worden doorlopen als bij een normale scheiding
 • Er zijn geen extra kosten verbonden aan online scheiden.

Nadelen van online scheiden:

Er is geen fysiek contact tussen u en de advocaat. Zolang videobellen voor u werkt, werkt dat -gezien onze ervaring met videobellen- voor ons ook. Er kan op ieder moment worden overgestapt naar fysieke gesprekken.

Als u geen toegang tot het internet heeft, is online scheiden niet mogelijk. In dat geval kunt u kiezen voor de reguliere scheiding en dan vinden de gesprekken per telefoon of bij ons op kantoor plaats.

Wat kost online scheiden?

Online scheiden brengt geen extra kosten met zich mee. De kosten voor online scheiden en normaal scheiden zijn gelijk, met uitzondering van de reiskosten die dus lager zijn of volledig wegvallen.

Net als bij een reguliere scheiding zijn er kosten aan een echtscheidingsprocedure verbonden, bestaande uit:

 • Griffierechten. Griffierechten zijn kosten die de rechtbank in rekening brengt voor de behandeling van uw zaak door de rechter
 • De kosten voor de advocaat of mediator
 • De kosten van de deurwaarder. Er worden kosten door de deurwaarder gemaakt als u en uw ex-partner beiden een eigen advocaat hebben en het verzoekschrift moet worden betekend aan de andere partij (uw ex-partner)
 • Bij internationale zaken zijn er mogelijk de kosten van de vertaling van een buitenlandse akte
 • De kosten van de gemeente voor het verstrekken van een afschrift van de huwelijksakte
 • De kosten van de gemeente voor het verstrekken een afschrift van de geboorteakte (bij kinderen jonger dan 18 jaar).

Wilt u meer weten over de kosten voor een scheiding? Dan kunt u contact met ons opnemen of meer lezen over onze tarieven op onze website.

Hoe lang duurt een online scheiding?

De duur van de echtscheiding is afhankelijk van de complexiteit van de scheiding en de mogelijkheden waarbij u en uw partner samen afspraken kunnen maken.

U bent het niet met elkaar eens

Als u het niet direct met elkaar eens kunt worden over de afspraken die gemaakt moeten worden is er op meerdere punten een beslissing van de rechter nodig. Als dat het geval is, worden er over en weer schriftelijke stukken door de advocaten bij de rechtbank ingediend. Daarna kan er een mondelinge behandeling bij de rechtbank volgen.

Een echtscheidingsprocedure, waarbij de rechter een of meer beslissingen moet nemen over de kwesties waarover u het niet eens kunt worden, kan momenteel wel anderhalf tot bijna twee jaar duren, voordat de echtscheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

U kunt samen afspraken maken

De snelste methode om te scheiden is eerst met elkaar afspraken te maken. Deze afspraken kunt u vastleggen in een echtscheidingsconvenant, welke bij een verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank kan worden ingediend.

U stelt samen een echtscheidingsconvenant (en bij minderjarige kinderen een ouderschapsplan) op. Vervolgens wordt deze door ons nagelopen zodat er geen zaken missen en u ook op de langere termijn de juiste keuzes heeft gemaakt. Daarna versturen we deze stukken naar de rechtbank en duurt het gemiddeld 1 tot 2 maanden totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Een beschikking waarin de rechter de echtscheiding uitspreekt is pas officieel als deze uitspraak is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar u in het huwelijk bent getreden.

Mediation

Een gemiddelde scheiding bij een mediator duurt meestal tussen de 1 en 3 maanden. Het hangt natuurlijk af van de mogelijkheden hoe snel en vaak u en uw aanstaande (ex-)partner de tijd kunnen nemen de scheiding te bespreken. Daarnaast hangt het af van jullie verstandhouding.

Bij mediation vinden er meestal 3 gesprekken plaats die gemiddeld anderhalf uur duren. U bepaalt samen met uw aanstaande ex-partner hoeveel tijd er tussen de sessies zit. De advocaat-mediator begeleidt het gesprek en zorgt er voor dat u beiden uw verhaal kan doen. We zorgen ervoor dat u beiden voldoende aan bod komt en dat de rust bewaard blijft bij spanningen.

Als u kiest voor mediation en u en uw ex-partner het over de meeste punten eens zijn, dan is er nog voor enkele punten overleg nodig samen met een advocaat. Dit is vooral handig als u minderjarige kinderen heeft, omdat jullie voor de langere termijn goede afspraken moeten maken.

Kan ik online scheiden met minderjarige kinderen?

Een online scheiding kan prima met minderjarige kinderen. Als u gaat scheiden met minderjarige kinderen moeten er een aantal afspraken worden gemaakt. Zo is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Om samen afspraken te kunnen maken over de kinderen is het belangrijk dat u als ouders in gedachten houdt dat het belang van de kinderen op plaats 1 staat.

Hoe werkt online scheiden?

We beginnen altijd met een kennismakingsgesprek middels videobellen. Tijdens het kennismakingsgesprek bekijken wij wat het beste bij uw situatie past.

Volledig online met videobellen

Volledig online met videobellen, maar dit kan ook deels fysiek. Zo kan bijvoorbeeld het kennismakingsgesprek fysiek bij ons op kantoor plaatsvinden. Er is weinig onderscheid tussen online en fysiek scheiden. Bij online scheiden bespaart u op reistijd en reiskosten.

Hybride: combinatie van fysiek en online

Als u kiest voor online scheiden betekent dat niet dat er geen fysiek contact tussen u en de advocaat mogelijk is. Als u het prettig vindt om tijdens uw zaak, online scheiden in dit geval, één of meerdere gesprekken fysiek te laten plaatsvinden (bijvoorbeeld het kennismakingsgesprek of bij het maken van afspraken over het ouderschapsplan), dan is dat uiteraard ook mogelijk.

In overleg met elkaar vinden we een werkwijze die het beste in uw situatie past.

Kan je online scheiden vanuit het buitenland?

Ja, online scheiden vanuit het buitenland is mogelijk. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen scheiden in Nederland (Internationale scheiding).

Hoe kan ik een online scheiding aanvragen?

U kunt een online scheiding aanvragen door contact met ons op te nemen via telefoonnummer         030- 30 787 32 of door het contactformulier op onze website in te vullen. Heeft u vragen over scheiden met behulp van een advocaat of mediator dan wel een vraag over de kosten van een scheiding? Lees meer over scheiden en uit elkaar gaan op onze website of neem (telefonisch) contact met ons op.