Scheiden & een eigen bedrijf

Transparante communicatie en duidelijke tarieven
Juridische expertise en ervaring
Persoonlijke begeleiding en goede bereikbaarheid

Gaat u scheiden en heeft u een eigen bedrijf? Of is uw partner ondernemer? Dan heeft een echtscheiding of de ontbinding van een geregistreerd partnerschap vaak ook gevolgen voor de onderneming. En spelen niet meer alleen uw persoonlijke belangen of de kinderen een rol, maar ook de belangen en het voortbestaan van de zaak. We kunnen ons voorstellen dat u in deze situatie behoefte heeft aan advies.

Voor het juiste advies heeft u een advocaat nodig die niet alleen gespecialiseerd is in het familierecht en het huwelijksvermogensrecht, maar ook in de juridische aspecten van een eenmanszaak, vof, B.V. of maatschap. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Ons kantoor heeft de afgelopen jaren al veel ondernemers en hun ex-partners mogen bijstaan bij hun echtscheiding en alimentatieberekeningen.

We hebben veel ervaring met het analyseren van jaarstukken, zijn thuis in de verschillende methoden van bedrijfswaardering, kennen de fiscale gevolgen van een echtscheiding en weten welke impact een scheiding heeft op het pensioen. Vanzelfsprekend maken we de juiste berekeningen voor partneralimentatie en kinderalimentatie.

Onderneming & echtscheiding: waar moet u op letten?

Als u of uw partner een eigen bedrijf heeft, moet u tijdens de echtscheiding met een aantal zaken rekening houden:

1. Het huwelijksvermogensregime

Bent u getrouwd in (beperkte) gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Het antwoord op deze vraag bepaalt of de waarde van de onderneming verdeeld of verrekend moet worden. Als u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze expertise en ervaring stelt ons in staat om uw vragen snel te beantwoorden.   

2. Verschillende waarderingsmethoden

Als de waarde van de onderneming verdeeld of verrekend moet worden, moet er eerst een waardering plaatsvinden van het bedrijf of de aandelen. Hierbij spelen verschillende vennootschapsrechtelijke, bedrijfseconomische en fiscale aspecten een rol. Bovendien kunt u kiezen voor verschillende waarderingsmethoden, die allemaal een verschillende uitkomst geven. Het is belangrijk dat u kiest voor een methode die past bij uw bedrijf en de continuïteit van de onderneming niet in gevaar brengt. Wij staan u hier graag in bij, uiteraard in overleg met uw accountant, fiscalist en/of register valuator.

3. Uitkoop en alimentatie

Een eventuele uitkoopregeling kan gevolgen hebben voor de alimentatie. Als uw onderneming bijvoorbeeld vreemd vermogen moet aantrekken om de uitkoop te realiseren, kan dit gevolgen hebben voor uw inkomsten – en dus ook voor de hoogte van de kinder- en partneralimentatie. Ook op dit punt adviseren wij u graag.

Met uw (ex-)partner samen in het bedrijf?

Bent u ook zakelijk met elkaar verbonden? Bijvoorbeeld omdat u allebei vennoten bent in een vof [link naar detailpagina], aandeelhouder bent in dezelfde B.V. [link naar detailpagina] of samen onderdeel uitmaakt van een maatschap? En kunt u na de scheiding ook zakelijk niet met elkaar verder? Dan moet u besluiten of het bedrijf wordt voortgezet en zo ja, in welke vorm en door wie. Vaak zullen hiervoor afspraken zijn gemaakt in de samenwerkingsovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst of de maatschapsakte.

Netwerk van specialisten

Als u een eigen bedrijf heeft en gaat scheiden, vraagt dat om samenwerking tussen verschillende specialisten. Niet alleen tussen uw advocaat, een accountant en een fiscalist, maar wellicht ook met een notaris of financieel planner. Met onze expertise en ervaring zijn wij een volwaardig gesprekspartner voor deze adviseurs. Ook beschikken we over een eigen netwerk van specialisten die we voor aanvullend advies kunnen inschakelen.

Buitenlandse onderneming

Bij een echtscheiding met internationale aspecten kunt u ook te maken krijgen met internationale wet- en regelgeving. Denkt u aan de situatie waarin uw bedrijf of een van uw bedrijven in het buitenland is gevestigd. In dat geval moet u kunnen vertrouwen op de expertise van uw advocaten. Met meer dan 15 jaar ervaring in het Nederlandse en internationale familierecht én het internationaal privaatrecht bent u daarvoor bij ons aan het juiste adres. Neemt u dus gerust contact met ons op als u hier vragen over heeft. Woont u verder weg of in het buitenland? Dan kunnen wij uw scheiding ook op afstand begeleiden.