Onterfd kind en het recht op legitieme portie

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Bas is onterfd door zijn ouders, maar heeft ondanks de verslechterde familierelaties recht op een legitieme portie, wat neerkomt op de helft van zijn normale erfdeel. Binnen het erfrecht worden kinderen beschermd tegen volledige onterving.

Ontdek hoe we u kunnen helpen met onze specialisatie in erfecht.

De situatie: Mike en Miranda zijn getrouwd en hebben door de jaren heen een gezin opgebouwd met drie volwassen kinderen: Bas, Pim en Johan. Door omstandigheden is de relatie tussen Bas en zijn ouders verslechterd. Mike en Miranda hebben daarom besloten een testament op te stellen waarbij ze enkele testamentaire beschikkingen hebben opgenomen. Eén van deze beschikkingen betreft de onterving van Bas.

Onterfde kinderen: rechten en de legitieme portie binnen het erfrecht

Het vraagstuk: Onterving is een complex deel van het erfrecht. Hoewel Bas officieel onterfd is, ontstaat er een vraagstuk omtrent zijn erfrechtelijke aanspraken. Heeft een onterfd kind zoals Bas nog rechten? Dit brengt ons bij het concept van de legitieme portie. De legitieme portie is een wettelijke verdeling die kinderen beschermt tegen volledige onterving.

Juridisch advies bij onterving

Onze rol: Als experts in erfrecht hebben we Mike en Miranda geïnformeerd over de wilsrechten en de gevolgen van hun testamentaire beslissingen. We legden uit dat, hoewel een kind onterfd kan worden, het kindsdeel in de vorm van de legitieme portie nog steeds een rol speelt. Bij de berekening van dit erfdeel spelen diverse factoren een rol, zoals het aantal erfgenamen en hun wettelijke erfopvolging.

De legitieme portie in de praktijk

Het resultaat: Na het overlijden van Mike werd duidelijk dat Bas, ondanks zijn onterving, recht had op een legitieme portie, welke neerkwam op de helft van zijn ‘normale’ erfdeel. In zijn situatie was dat 1/8e van de nalatenschap. Had Bas al eerder dan Mike het leven gelaten en daarbij twee kinderen achtergelaten, dan zouden de rechten van erfgenamen verschuiven, waardoor elk van zijn kinderen recht zou hebben op een legitieme portie van 1/16e. Met onze hulp konden alle betrokken partijen een eerlijke en wettelijke erfbelasting regeling treffen.

Wat kunt u doen? Neem contact op voor uw deel van de legitieme portie bij onterving

Wilt u meer weten over de legitieme portie bij kinderen? We kunnen u helpen met verschillende vraagstukken omtrent nalatenschappen, lees meer over onze sectie erfrecht.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.