Onterfd kind en het recht op legitieme portie

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Mike en Miranda zijn getrouwd en hebben door de jaren heen een gezin opgebouwd met drie volwassen kinderen: Bas, Pim en Johan. Door omstandigheden is de relatie tussen Bas en zijn ouders verslechterd. De ouders hebben besloten om een van de kinderen te onterven.

Heeft een onterfd kind recht op de legitieme portie?

Ontdek hoe we u kunnen helpen met onze specialisatie in erfecht.

De situatie: Mike en Miranda zijn getrouwd en hebben door de jaren heen een gezin opgebouwd met drie volwassen kinderen: Bas, Pim en Johan. Door omstandigheden is de relatie tussen Bas en zijn ouders verslechterd. Mike en Miranda hebben daarom besloten een testament op te stellen waarbij ze enkele testamentaire beschikkingen hebben opgenomen. Eén van deze beschikkingen betreft de onterving van Bas.

Onterfde kinderen: rechten en de legitieme portie binnen het erfrecht

Het vraagstuk: Onterving is een complex deel van het erfrecht. Hoewel Bas officieel onterfd is, ontstaat er een vraagstuk omtrent zijn erfrechtelijke aanspraken. Heeft een onterfd kind zoals Bas nog rechten? Dit brengt ons bij het concept van de legitieme portie. De legitieme portie is een wettelijke verdeling die kinderen beschermt tegen volledige onterving.

Juridisch advies bij onterving

Onze rol: Als experts in erfrecht hebben we Mike en Miranda geïnformeerd over de wilsrechten en de gevolgen van hun testamentaire beslissingen. We legden uit dat, hoewel een kind onterfd kan worden, het kindsdeel in de vorm van de legitieme portie nog steeds een rol speelt. Bij de berekening van dit erfdeel spelen diverse factoren een rol, zoals het aantal erfgenamen en hun wettelijke erfopvolging.

De legitieme portie in de praktijk

Het resultaat: Na het overlijden van Mike werd duidelijk dat Bas, ondanks zijn onterving, recht had op een legitieme portie, welke neerkwam op de helft van zijn ‘normale’ erfdeel. In zijn situatie was dat 1/8e van de nalatenschap. Had Bas al eerder dan Mike het leven gelaten en daarbij twee kinderen achtergelaten, dan zouden de rechten van erfgenamen verschuiven, waardoor elk van zijn kinderen recht zou hebben op een legitieme portie van 1/16e. Met onze hulp konden alle betrokken partijen een eerlijke en wettelijke erfbelasting regeling treffen.

Wat kunt u doen? Neem contact op voor uw deel van de legitieme portie bij onterving

Wilt u meer weten over de legitieme portie bij kinderen? We kunnen u helpen met verschillende vraagstukken omtrent nalatenschappen, lees meer over onze sectie erfrecht.

Waarom kiest u voor Simmelink Advocaten?

“Het beste van 2 werelden: persoonlijke betrokkenheid van een klein kantoor en de professionaliteit en expertise van een groot kantoor.”

Persoonlijke betrokkenheid

Wij zijn persoonlijk betrokken bij uw zaak en begeleiden u van begin tot eind. Voor ons is toegankelijkheid essentieel: u kunt ons altijd bellen of e-mailen bij vragen. We staan altijd voor u klaar.

Expertise en actuele informatie

Als experts in ons vakgebied volgen we actief alle recente ontwikkelingen en uitspraken. Hierdoor kunnen we u altijd voorzien van nauwkeurige, actuele informatie en persoonlijk advies op maat.

Resultaatgerichte aanpak

We treden vastberaden en proactief op in uw belang. Onze benadering garandeert dat we elke juridische uitdaging voor u aangaan en altijd de best mogelijke oplossing bereiken.

Transparantie en communicatie

Wij geloven in het belang van heldere communicatie en transparantie in al onze interacties. We houden u proactief op de hoogte van de voortgang van uw zaak en alle bijbehorende kosten, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten waarderen ons vanwege de kwaliteit van ons advies, onze expertise, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de helderheid in onze communicatie. Vaak geven ze aan dat ze gewild hadden eerder naar ons kantoor te zijn gestapt. Lees alle reviews.

Gerelateerde artikelen

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen, of verdiepen in zaken waarmee we onze cliënten hebben bijgestaan? Wij delen actueel nieuws en praktijkvoorbeelden in de vorm van blogs en verhalen uit de praktijk.

Lees meer blog artikelen

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.

Bezoek de biografiepagina van

Carla Simmelink

voor het CV.