Erkenning door buitenlandse man van Nederlands kind

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

|

Laatste update:

Thomas, die in Australië woont, komt na 10 jaar erachter dat hij een zoon heeft in Nederland. Hij probeert zijn vaderschap juridisch te laten erkennen, ondanks dat de moeder van de jongen hier niet mee instemt.

Een Australische man, Thomas, woont met zijn gezin in Australië. In het verleden heeft hij een kortstondige relatie gehad met een Nederlandse vrouw, Lisanne, toen ze beiden in Japan woonden. Kort nadat hun relatie was beëindigd laat Lisanne aan Thomas weten dat ze zwanger is.  Zij wil niet zeggen of hij de vader is of niet.

Wegens onverwachte omstandigheden moet de vrouw per direct terug naar Nederland en ze laat geen contactinformatie achter. Thomas keert vanuit Japan terug naar Australië, waar hij met zijn gezin woont.

Thomas krijgt onverwacht een telefoontje van een familielid van Lisanne. Hij komt te weten dat hij een zoon heeft, genaamd Simon, die al 10 jaar oud is. Na het ontvangen van Simons telefoonnummer, neemt Thomas contact met hem op.

Simon heeft nooit een (andere) vader gehad en hij is blij dat hij eindelijk weet wie zijn vader is. Thomas wil graag officieel laten bevestigen dat hij de (juridisch) vader van Simon is. De vrouw vindt het niet fijn dat vader en zoon elkaar hebben gevonden. Als de man vraagt om zijn zoon te mogen erkennen, dan zegt de vrouw dat zij dat niet wil.

Wat kan de man als biologische vader doen om zijn kind te erkennen?

Thomas heeft na 10 jaar ontdekt dat hij een zoon heeft in Nederland, een land met een juridisch systeem dat verschilt van dat van Australië. Geconfronteerd met de realiteit dat Lisanne, de moeder, hem niet wil toestaan om zijn vaderlijke rechten te erkennen, bevindt Thomas zich in een complexe situatie. De vraag rijst: wat zijn de mogelijkheden van Thomas als een buitenlandse vader om zijn vaderschap officieel te erkennen?

Allereerst moet Thomas beseffen dat de woonplaats van zijn zoon cruciaal is voor de juridische stappen die hij kan ondernemen. Omdat Simon met zijn moeder in Nederland woont, is de Nederlandse rechtbank de bevoegde rechtbank. Omdat Thomas de Australische nationaliteit heeft, zal moeten worden bekeken of in het Australische wetboek van het familierecht een biologische man een kind kan erkennen; wat zijn de vereisten. Als er volgens het recht van Australië geen mogelijkheid is voor Thomas om een kind te erkennen dan zal het Nederlands recht moeten worden toegepast. Volgens het Nederlands recht kan Thomas zijn zoon erkennen.

Thomas kan daarom een verzoek indienen bij de Nederlandse rechtbank om vervangende toestemming te krijgen voor de erkenning van Simon. Dit betekent dat de rechtbank, in het belang van het kind, kan besluiten om Thomas’ vaderschap officieel te erkennen, zelfs zonder Lisannes toestemming.

Thomas benadert Simmelink advocaten om hem juridisch te ondersteunen bij de erkenning

In de situatie bij Thomas hebben we als eerste de situatie besproken. Omdat Thomas in Australië woont hebben we via beeldbellen met Teams contact gehad. We hebben als eerste de situatie met elkaar besproken, waarom hij denkt dat hij de biologische vader is en vastgesteld of zijn kind, Simon, officieel in Nederland woont.

Vervolgens hebben we een verzoekschrift “vervangende toestemming en erkenning” bij de rechtbank ingediend. De rechtbank benoemt voor de minderjarige een bijzondere curator. Die adviseert of het in het belang van Simon is dat hij door zijn vader wordt erkend. De bijzondere curator wil ook dat er een (rechtsgeldige) DNA-test wordt gedaan. Dat doen zowel vader en zoon. Zij laten wangslijm afnemen. Simon doet dat bij zijn huisarts en de man in een ziekenhuis in Adelaide. Uit de uitslag van de vaderschapstest, waarbij wangslijm is afgenomen bij vader en zoon, blijkt dat het voor 99,999% zeker is dat zij vader en zoon zijn.

Hoewel de vrouw niet wil dat de vader de juridische vader van Simon wordt, wijst de rechtbank het verzoek tot vervangende toestemming van Simon toe. De meest belangrijke reden hiervoor is dat het in het belang van Simon is dat zijn familierechtelijke band ook officieel wordt bevestigd.

Ondanks de bezwaren van Lisanne wordt aan de geboorteakte van Simon wordt een nieuwe akte gehecht met de erkenning van Thomas als zijn juridisch vader.

Hoe zien de juridische stappen eruit bij erkenning van vaderschap?

Als een kind in Nederland woont, kan een biologische vader, de rechtbank vragen om vervangende toestemming voor de erkenning van zijn kind. Medewerking van de moeder is hierbij niet nodig.

Vanwege de complexiteit van internationaal familierecht en de specifieke regels in Nederland, is het raadzaam voor Thomas om een gespecialiseerde Nederlandse advocaat te raadplegen. Deze kan hem begeleiden bij de noodzakelijke juridische stappen.

  • Vaststellen of kind in Nederland woont
    Is de Nederlandse rechter bevoegd?
  • Bespreken van de situatie, waarom denkt vader dat hij de biologische vader is
  • Indienen van verzoekschrift “vervangende toestemming en erkenning”
  • Rechter benoemt een bijzondere curator inzake afstamming
  • Bijzondere curator (advocaat van het kind) gaat kind, moeder en de mogelijke biologische vader horen
  • Eventueel rechtsgeldige DNA-test uitvoeren door afnemen van wangslijm
  • De rechter neemt een beslissing
  • Aan de geboorteakte wordt een akte gehecht met de erkenning van de biologisch vader als juridisch vader

Wat kunt u doen? Neem contact op voor advies over erkenning bij grensoverschrijdende kwesties bij vaderschap

Als u zich in een vergelijkbare situatie bevindt waarin grensoverschrijdende familierechtelijke kwesties een rol spelen, zijn er een aantal essentiële inzichten en stappen die u kunt overwegen:

  • Waar het kind woont, speelt een sleutelrol
    Woont het kind in Nederland? Dan is het Nederlandse recht van toepassing. Dit kan invloed hebben op uw rechten en plichten als ouder
  • Erkenning kan zonder moeder
    Zelfs als de moeder niet instemt, biedt het Nederlandse recht vaders de mogelijkheid om hun kind te erkennen. U kunt bij de rechtbank een verzoek indienen voor vervangende toestemming erkenning.
  • Deskundige begeleiding is cruciaal
    Gezien de complexiteit van internationaal familierecht is het raadzaam om advies en begeleiding te zoeken van een gespecialiseerde Nederlandse advocaat.
  • DNA-test kan doorslaggevend zijn
    Overweeg een (rechtsgeldige) DNA-test als er twijfels zijn over het biologisch ouderschap. Dit kan een helder beeld geven en is vaak een overtuigend bewijs voor de rechtbank.
  • Belangen van het kind staan centraal
    De belangen van het kind zijn essentieel. De rechtbank en de bijzondere curator houdt hier altijd rekening mee bij beslissingen over erkenning en andere familierechtelijke kwesties.

Neem contact met ons op als u advies nodig heeft over de erkenning van vaderschap. Ook, in de omgekeerde situatie, dat een moeder wil dat de biologisch vader de juridisch vader van een kind wordt. Wij kunnen u helpen, ongeacht of de biologische vader een Nederlandse of buitenlandse nationaliteit heeft.

Waarom kiest u voor Simmelink Advocaten?

“Het beste van 2 werelden: persoonlijke betrokkenheid van een klein kantoor en de professionaliteit en expertise van een groot kantoor.”

Persoonlijke betrokkenheid

Wij zijn persoonlijk betrokken bij uw zaak en begeleiden u van begin tot eind. Voor ons is toegankelijkheid essentieel: u kunt ons altijd bellen of e-mailen bij vragen. We staan altijd voor u klaar.

Expertise en actuele informatie

Als experts in ons vakgebied volgen we actief alle recente ontwikkelingen en uitspraken. Hierdoor kunnen we u altijd voorzien van nauwkeurige, actuele informatie en persoonlijk advies op maat.

Resultaatgerichte aanpak

We treden vastberaden en proactief op in uw belang. Onze benadering garandeert dat we elke juridische uitdaging voor u aangaan en altijd de best mogelijke oplossing bereiken.

Transparantie en communicatie

Wij geloven in het belang van heldere communicatie en transparantie in al onze interacties. We houden u proactief op de hoogte van de voortgang van uw zaak en alle bijbehorende kosten, zodat u altijd weet waar u aan toe bent.

De ervaringen van cliënten

Onze cliënten geven ons een beoordeling van 5 sterren. Ze waarderen de kwaliteit van het advies, onze deskundigheid, de persoonlijke betrokkenheid van onze advocaten en de heldere communicatie. Vaak horen we dat ze de stap naar ons kantoor al veel eerder hadden moeten zetten. Lees alle reviews.

Gerelateerde artikelen

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen, of verdiepen in zaken waarmee we onze cliënten hebben bijgestaan? Wij delen actueel nieuws en praktijkvoorbeelden in de vorm van blogs en verhalen uit de praktijk.

Lees meer blog artikelen

Disclaimer: De informatie op deze pagina is algemeen en niet bedoeld als specifiek juridisch advies. Wij streven naar correctheid, maar bieden geen garanties. Voor advies op maat dient u contact op te nemen met een advocaat. Het lezen van deze pagina creëert geen advocaat-cliëntrelatie met Simmelink Advocaten.

Foto van auteur

Auteur: Carla Simmelink

Carla Simmelink is advocaat en eigenaar van Advocatenkantoor Simmelink. Haar specialisaties zijn: familierecht, naamrecht en erfrecht in Nederlandse en internationale kwesties. Carla is een betrokken, geïnteresseerde gesprekspartner en gaat voor het beste resultaat. Pragmatisch en doelmatig behartigt zij uw belangen.
Bezoek de biografiepagina van
voor het CV.